Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün kesimçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak her hâlde, esnek ve okşayıcı bir dokumada olmalı, anlı şanlı bir aromaya ve tekdüze yanmayı sağlayacak cenahıcı özelliğe mevla olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf ak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 seneındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı ali oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler bile biraşırı mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey dosdoğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer dosdoğru bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız kâm yada lezzet maatteessüf kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. umum saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve mideime apiko hasta etmek mideindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim ideal nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro nem bileğerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında mideilen bir puro ideal nem bileğerlerinde mideiliyor akseptans edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede aslında bu nem bileğerleri bile kimisine göre oldukça şık ve mideilebilir en aliyyülâlâ bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken başka bir koca bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir valör bulunduğunu ve katiyen mideilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk nem üstelikı arasında gidip gelmeden daima aynı nem bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğmeslekimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olabilir başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu nem bileğerleri neyi bileğmeslektirmektedir diye soracak olursanız kısaca nakletmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan düzenınan aroma artar, kötü azalır ve mideimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça kötü artar, mideimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna mevsim ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size kimse en eksiksiz valör bu ve bu bileğerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız madde yaklaşık 6 ay içinde mesleklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem verme üzerine oturmuş bu model sıcaklıktan bağımsız olmadığı midein belirli bir mevsim içinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu şekil bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir başüstüneğunca aşkın alev bileğmeslekimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri tedarik etmek midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu valör iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz ali nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o mevsim başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in baki ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çdüzenışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile alay malay gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek midein en eksiksiz yöntem olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Gece gündüz yada mevsim geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde ali nem bileğerlerinde çift taraflı çdüzenışarak durağan bir nem değeri sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve henüz sağlıklı olmasını sağlamaktadır.